Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in uw weefsels. Oedeemtherapie is een behandeling waarbij onze fysiotherapeuten helpen de klachten te verminderen door vocht af te voeren of door druk uit te oefenen.

Er bestaan verschillende soorten oedeem. Iedere soort vraagt om een eigen aanpak. De drie belangrijkste vormen van oedeem zijn:

  • Lymfoedeem
    Hierbij is het lymfsysteem beschadigd of functioneert het slecht
  • Veneus oedeem
    De afvoerende bloedvatsystemen hebben onvoldoende capaciteit
  • Lipoedeem
    Hierbij is er sprake van abnormale vetverdeling

Meer informatie over lymf- en lipoedeem vindt u op www.lymfoedeem.nl.


Wat u kunt verwachten van oedeemtherapie

Omdat iedere soort oedeem vraagt om een eigen aanpak, passen we de behandeling aan op uw situatie. De oedeemtherapie kan uit een combinatie van de volgende behandelingen bestaan:

Fascietechnieken
Fascia is een bindweefsel dat de structuren in uw lichaam omvat en met elkaar verbindt. Door bijvoorbeeld een operatie, bestraling of een ongeval kunnen hierin verklevingen ontstaan. We maken deze verklevingen los met behulp van fascietechnieken.

Manuele lymfdrainage
Manuele lymfdrainage is een milde en ontspannen massage waarbij we het afvoerende lymfesysteem stimuleren.

Lymftaping
Met een speciale tape ondersteunen we de behandeling en in sommige gevallen vervangen we hiermee de compressie.

Compressie
Bij compressie oefenen we letterlijk druk uit. Dit doen we door te zwachtelen. Hierna volgt meestal het gebruiken van therapeutische, elastische kousen.

Lymfapress
Lymfapress is een apparaat waarmee we vocht wegpompen ter ondersteuning van de behandeling.

Oefentherapie
Door goed te bewegen wordt vocht afgevoerd. Met oefentherapie zorgen we ervoor dat bewegingsbeperkingen, die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een operatie, verbeteren of verdwijnen. 

Samenwerking

Onze praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL). Zie voor meer info www.nvfl.nl.

Een oplossing voor uw klachten

Bent u op zoek naar een oplossing voor de klachten die het gevolg zijn van uw oedeem? Neem dan contact op met onze praktijk, we plannen uw intakegesprek binnen 24-48 uur.

Bel ons op: 0162-422102

Of laat uw gegevens achter in het afsprakenformulier. We bellen u dan zo snel mogelijk voor het plannen van uw intakegesprek.

Afspraakverzoek

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.